fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
  • slidebg1
    Wiemy, co jemy!

TEMAT: “Wiemy, co jemy. Przygoda ze smakiem”.

Historia porusza problem Linguiego – właściciela znanej i lubianej restauracji. Linguini każdego dnia wychodził przed lokal, aby poczęstować przechodniów swoimi specjałami oraz by zaprosić ich do środka. Podczas, gdy właściciel restauracji był zajęty, zakradł się do niego kucharz z sąsiedniej restauracji i wykradł książkę kucharską z wszystkimi najcenniejszymi przepisami. Gdy Linguini  zorientował się, że receptury zostały skradzione, dostał informację o planowanym do niego przyjeździe trzech znanych specjalistów kulinarnych, aby wydać opinię o jego restauracji. Czym prędzej udał się do swojej kuchni, gdzie sprawdził zapasy swojej lodówki. Okazało się, że lodówka pełna jest zdrowych i świeżych produktów, z których można wykonać przepyszne potrawy. Na szczęście cały sprzęt kuchenny także nie został skradziony. Linguini jest bardzo przejęty i zdenerwowany całą sytuacją z kradzieżą oraz z wizytą kulinarnych krytyków, nie jest w stanie sobie przypomnieć jakie danie można przygotować, aby było smaczne i zdrowe. Z pomocą przychodzi Pan Tablet, który podsuwa pomysł uczniom, żeby pomogli Linguiniemu tworząc pomysłowe potrawy.

Uczeń rozwiązuje problem głównego bohatera przygotowując zdrowe, wartościowe potrawy realizujące potrzebę zdrowego odżywiania.

Cel główny zajęć:

  • przy użyciu aplikacji, uczeń tworzy własną potrawę, która będzie realizowała potrzebę zdrowego odżywiania;

Cele szczegółowe zajęć:

Uczeń:

  • poznaje rodzaje podstawowych narzędzi kuchennych – tłuczek, tarka, wyciskarka do czosnku i cytrusów, moździerz, młynek do pieprzu, wałek;
  • nazywa podstawowe techniki przyrządzania potraw – gotowanie, pieczenie, smażenie, miksowanie;
  • potrafi wymienić produkty spożywcze, z których stworzył swoją wirtualną potrawę oraz jest w stanie ją nazwać;
  • potrafi wymienić podstawowe rodzaje zbóż występujących na terenie Polski;
  • ma świadomość znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia, ogranicza spożywanie posiłków o niskich wartościach odżywczych i niezdrowych zna konsekwencje zjadania ich w nadmiarze (PP)*;

 

*  “PP” – Nowa podstawa programowa z dn. 24 lutego 2017r.